Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Δελτίο τύπου των ΕΛ.ΤΑ. : «Τέλος παρουσίασης στο τελωνείο»

Δελτίο τύπου των ΕΛ.ΤΑ. : «Τέλος παρουσίασης στο τελωνείο»

Αναφορικά με το από 21.07.2011 Δελτίο Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ), που αφορά μεταξύ άλλων και στην 600/057/14.04.2011 Απόφασή της για το «τέλος παρουσίασης στο τελωνείο» κατά τον εκτελωνισμό δεμάτων και ταχυδρομικών αντικειμένων επιστολικού ταχυδρομείου από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διευκρινίζουν τα εξής:
Τα ΕΛ.ΤΑ. τηρούν πιστά τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση και την ελληνική τελωνειακή νομοθεσία.
Το «τέλος παρουσίασης στο τελωνείο» (3€) εισπράττεται από τα ΕΛ.ΤΑ για την παροχή υπηρεσιών προσκόμισης των ταχυδρομικών αντικειμένων στο Τελωνείο στα "τελωνειακώς ελεύθερα" ταχυδρομικά αντικείμενα. Η προσκόμιση αυτή απαιτεί μια σειρά διαδικασιών που προβλέπονται από την ΚΥΑ 2014/78 (σύνταξη πρωτοκόλλου παραλαβής, σύνταξη πρακτικού αποσφράγισης κλπ), οι οποίες έχουν ιδιαίτερο κόστος.
Το προαναφερόμενο τέλος, όπως και όλα τα τέλη τα οποία επιβάλλονται και εισπράττονται υπέρ ΕΛ.ΤΑ. κατά τον εκτελωνισμό των ταχυδρομικών αντικειμένων, βάσει της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Σύμβασης, ανταποκρίνονται σε υπηρεσίες που τα ΕΛ.ΤΑ. προσφέρουν και το τέλος αυτό είναι γνωστό στους χρήστες από το ταχυδρομικό τιμολόγιο που βρίσκεται στα Ταχυδρομικά Καταστήματα και στην ιστοσελίδα του.
Τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν υποστηρίξει τη νομιμότητα είσπραξης του παραπάνω τέλους ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και θα συνεχίσουν ενώπιον του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προς τον οποίο εστάλη η παραπάνω απόφαση με την οποία η Ε.Ε.Τ.Τ. εισηγείται τις θέσεις της.
Οι θέσεις των ΕΛ.ΤΑ. ως Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας για τις παραπάνω υπηρεσίες έχουν ήδη κριθεί από το καταναλωτικό κοινό που τα εμπιστεύεται και στη διακίνηση ταχυδρομικών αντικειμένων εξωτερικού.
Είναι ευνόητο ότι τα ΕΛ.ΤΑ. θα σεβαστούν  την απόφαση της εποπτεύουσας αρχής μόλις το θέμα τελεσιδικήσει.
ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε.
27-07-2011